De första idéerna formas

De första tankarna kring att bygga villor på golfklubbens mark uppstod runt 2007 då Golfsverige upplevde en dramatisk nedgång av antalet golfare. Många medlemmar lämnade klubben och krävde sina medlemslån tillbaka, och vi hamnade då i ett kärvt ekonomiskt läge. 2008 lämnade Kävlinge GK därför in en ansökan om förhandsbesked angående möjligheten att bygga ett mindre antal villor längs med befintlig bebyggelse. Vi begärde samtidigt att ärendet skulle beaktas i den kommande översiktsplanen. Båda ansökningarna avslogs våren 2009 med motiveringen att området ligger för nära Konvex, att området delvis är planerat för allmän gång- och cykelväg, att den nuvarande avgränsningen av tätorten fungerar bra samt att ansökan strider mot gällande detaljplan.

För att rädda ekonomin genomförde klubben istället en lyckad spelrättskonvertering och bolagisering. Vi kunde dock inte riktigt släppa vad vi tyckte var en god idé, även om kommunen gett oss ett negativt svar. Vi lyfte blicken och började skissa på ett koncept som även skulle inbegripa ett rekreationsområde som skulle locka besökare även utanför golfen.

Naturområde Åboda Park

Under åren som följde utarbetade vi så det omfattande projektförslaget Åboda Park. Vårt förslag innebar ett gränsöverskridande samarbete mellan golfklubben och kommunen där målsättningen var att öka tillgängligheten till rekreationsytor och skapa fri passage längs Kävlingeån, och att skapa en attraktiv boendemiljö genom nybyggnation. Förslaget innebar att golfklubben inom sitt befintliga markområde upplät mark för:

• En asfalterad gång- och cykelväg längs ån
  • Utsiktsplatser för fågelskådning
  • Bryggor för fiske
  • Grillplatser
  • Våtmarker och gäddammar
  • Informationsplats för Slaget vid Lund
  • Villatomter för bebyggelse

De ekonomiska förutsättningarna var att golfklubben skulle upplåta marken längs ån utan ersättning. Anläggandet av gång- och cykelväg, utsiktsplatser, bryggor, våtmarker, gäddammar och informationsplats skulle bekostas av kommunen, regionen eller genom olika fonder och bidrag. Däremot kunde golfklubben bidra med viss arbetskraft. Tomtmarken skulle säljas till en exploatör som ansvarade för byggnation och försäljning av villorna. Förslaget innebar därmed inte någon finansiell risk för vår golfklubb.

Förslaget omfattade drygt 25 villatomter och byggnationen skulle ske på två områden. Dels nedanför befintlig gång- och cykelväg bakom 9:ans tee, och dels på en remsa längs befintlig villabebyggelse, bakom 1:ans green och 2:ans tee. Det förstnämnda området låg inom strandskyddet och skulle därmed kräva dispens för att kunna bebyggas.